Ovo je moj blog....jeeeeeeeee
pisati ću svašta, a na vama je da malo pročitate :)
biti će tu svega ...dosta toga vezano za prirodne preparate za njegu ali za zdravlje, recepata i naravno dobrih ideja,
a na vama je da budete tu.
Večina toga što ću podjeliti ovdje je probrano s nekih saitova ili literature i naravno isprobano :)
U nedoumici ste što napraviti za neku prigodu...malo pročačkajte i možda ćete baš ovdje naći ono što tražite.
Zapravo sigurna sam da će te ovdje naći ono što tražite :)

eeee .... yes, all the other dear visitors from Germany, France, USA, etc. ;) please use the translator




petak, 5. listopada 2012.

Trikovi za zdravu kosu



Još neke sitnice o kosi


Sve što treba je sačuvati svoju prirodnu ljepotu koju moramo njegovati, pa tako i kosu. Najbolja njega je prirodan život, sa mnogo svjetla, zraka i kretanja, uz pametnu prehranu. Po pravilu, kosa odrazuje naše opće stanje. Kosa je bogata mineralima kao što su: kremena kiselina, željezo, bakar, arsen, mangan i sumpor. Biljke s tim sastojcima dobro su sredstvo za njegu kose.
* Vrlo dobro sredstvo za pranje svijetle kose je čaj od kamilice, a poslije toga upotrijebimo vodu od luka.
* Za tamnu kosu je bolja prirodna brezova voda ili voda od kopriva.
Masna je kosa česta u djevojčica u pubertetu, a u odraslih žena nastaje zbog nepravilne funkcije jajnika. U takvim slučajevima moramo liječiti uzrok, pa osobe koje imaju masnu kosu moraju nositi toplo donje rublje i uzimati uvečer tople sjedeće kupke. Neki njeguju kosu vrlo skupim vodama za kosu, no to više koriste proizvođačima, nego ljudima koji bi na svojoj ćelavoj glavi željeli opet vidjeti bujnu kosu. Većina ljudi njeguje kosu, ali pri tome zaboravljaju da su osnovni uvjeti za to u njima samima. Odnosno ako ne uredimo unutrašnji odnos vanjska njega ne pomaže mnogo. Unutrašnji je odnos vrlo jednostavno srediti. Obično nedostaju kalcij i kremena kiselina. U žena s masnom kosom ne rade normalno hormoni, i moramo im liječiti hormonske žlijezde.
  

Mali trikovi

* Za čistu kosu: ako kosu želite očistiti od prljavština i preparata za oblikovanje, utrljajte glinu, ostavite da djeluje 15 min, a potom sve dobro isprerite.
* Za super kovrdže: XXL kovrdže i super volumen dobijaju se pomoću ogromnih viklera, lakom fiksirati korijen i pustiti da se osuši. Staviti viklere, ostaviti desetak minuta, skinuti ih i pomoću četke za feniranje i oblikovati frizuru.
* Za lakše raščešljavanje: 1 kašičicu meda rastvoriti u pola litra mlake vode i dodati 1 žličicu jabukovog octa Nanijeti ovu mešavinu ravnomjerno na kosu, ostaviti da djeluje, a zatim isprati.
* Za brz rast kose: koristiti voćne šampone.
* Za lepršavost: izbjegavati preparate za oblikovanje kose koji kosu čine teškom, kao što su vosak i ljepljivi sprejevi.
* Za volumen: na kosu stavljati balzam u malim količinama i nakon pranja je fenirati prema naprijed.
* Za sjaj: 2 žumanjka umasirati u kosu zajedno sa šamponom, ostaviti da deluje pet minuta, a zatim dobro isprati.
* Protiv ispucalih vrhova: jojobino ulje utrljavati na krajeve svaki drugi dan; ne držati fen direktno usmjeren ka kosi i ne uključivati ga na najveću brzinu.
* Protiv suhe kože glave: 1 žličicu sezamovog ili bademovog ulja utrljati u kosu pola sata prije pranja.
* Protiv peruti: trljati jednom tjedno kožu glave morskom solju, perut nestaje, cirkulacija se poboljšava!
* Za sjajne vrhove: utrljati ulje od vanilije na suhe krajeve i ostaviti da djeluje 3 sata, a zatim kosu temeljito isprati.



kako spriječiti ispadanje kose

U skladu s izrekom bolje spriječiti nego liječiti, za zdravlje kose može se mnogo učiniti. Ispadanje kose može se spriječiti pravilnom njegom, adekvatnom prehranom, primjenom posebnih kura i pakunga u razdoblju u kojem kosa više ispada, te općenito zdravim načinom života. Naša kosa reagira ne samo na stres, bolest ili nepravilnu prehranu, nego i na zagađeni zrak i prekomjerno izlaganje suncu, vjetru ili hladnoći. 
Evo nekoliko važnih savjeta:
* za njegu kose koristite češalj i četku načinjenu od ekoloških materijala
 * prije pranja kosu dobro očetkajte četkom kako biste otklonili nečistoću i raščešljali ju
 * za pranje koristite isključivo mlaku vodu
 * za pranje kose koristite šampon koji je prilađeen tipu vaše kose (tip kose mijenja se s godinama života)
 * prilikom određvanja količine šampona budite što štedljiviji, malo je više nego dovoljno
* šampon ne nanosite direktno na kosu, nego ga prethodno razrijedite vodom (mješavinu priredite u posebnoj bočici)
* šampon nanosite uz nježno masiranje kože glave vrhovima prstiju
* šampon ostavite djelovati kraće vrijeme te ga potom strpljivo i temeljito isperite vodom
 * nakon pranja kosu nemojte grubo trljati ručnikom, jer je mokra kosa posebno osjetljiva, nego je kratkotrajno lagano istresite uz nježno gnječenje, a potom omotajte mekim, zagrijanim ručnikom
* iz istog razloga je nemojte energično četkati četkom, nego je nježno raščešljajte češljem
* sredstva za oblikovanje frizure nanosite isključivo na kosu te poštedite kožu glave
* uvijek kada je to moguće kosu sušite prirodno, na zraku
* kako vrućina oštećuje i kožu i kosu, sušilo držite oko 20 cm udaljeno od kose te izbjegavajte suviše vruć zrak
* češljeve, četke i pomagala za oblikovanje frizure održavajte čistima
* za bojenje, kovrčanje i friziranje kose koristite isključivo dermatološki i ekološki testirane preparate
* nikad nemojte u isto vrijeme ili s manjim razmakom bojiti i raditi trajnu na kosi
* nakon trajne, kosu nemojte prati najmanje 3 dana, ali je svako jutro navlažite običnom ili još bolje mineralnom vodom u dozi koja se može kupiti u ljekarnama
* što češće masirajte glavu jer masaža opušta kožu i stabilizira rad lojnih žlijezda te potiče opskrbljenost korijena kose krvlju, hranjivim tvarima i kisikom
* na jesen i u proljeće ili u razdoblju u kojem primijetite da vam kosa više ispada priuštite si posebne kure (ampule, maske za kosu ili dodatke prehrani) koje izaberite u dogovoru s dermatologom ili ga pripremite jednostavno kod kuće od maslinova ulja i žumanca
* veliku pažnju posvetite zaštiti kose te njezi nakon utjecaja sunčevih zraka, vjetra, hladnoće te izlaganja u solariju, sauni, kupanja u moru, bazenu i slično
* kako i kosa, jednako kao i naš organizam, ovisi o vodi, dnevno pijte 2 do 3 litre tekućine
* kako su za kosu najvažniji vitamin C, bjelančevine, cink, željezo i biotin, osigurajte ih prehranom temeljenom na voću, povrću, ribi, morskim plodovima, mesu, jetri, mliječnim proizvodima te cjelovitim žitaricama, kao i dodatcima prehrani kupljenim u ljekarni
* negativne posljedice stresa koje se ogledaju i kroz prekomjerno ispadanje kose, priuštite si psihičko relaksiranje te tjelesne aktivnosti uz naravno dosta sna.

četvrtak, 4. listopada 2012.

Sve što niste znali o sijedoj kosi








Kosa je zagonetka. U isto vrijeme to je vlakno, ali i živi organ koji raste, sijedi i opada. Kako se protiv toga treba boriti, moramo li upotrijebiti fizički odnosno vanjski ili biološki pristup?

To je tema s kojom se znanstvenici već neko vrijeme bore.

Zašto kosa sijedi?


Kosa, kao i koža, sadrži melanocite, stanice s pigmentom koje joj daju boju. Kad kosa sijedi, ustvari iz nje progresivno nestaju melanociti. Dok god u kosi ima melanocita, ima nade da ona može obnoviti svoju mladenačku boju

Poznato je da Azijati sporije sijede jer njihova prehrana sadrži velike količine fosfora i višestruko nezasićene masne kiseline, proteine bogatim aminokiselinama koje sadrže sumpor (mahunarke - soja, morska riba, gljive, razne vrste luka) i oljuštena riža koja je bogata vitaminima B skupine i biotinom (vitaminom H) kojeg ima puno i u zobi i zobenim prerađevinama.

Svaka osoba ima genetički određeno vrijeme kada će njihova kosa postati sijeda. Iako je ovo prirodan proces i ne možemo ga spriječiti, postoje neke bolesti i tegobe koje mogu uzrokovati prijevremene sijede vlasi:

- poremećaji štitnjače: Graveova bolest, Hashimotova bolest, hipertiroidizam (pojačan rad štitnjače) i hipotiroidizam (smanjen rad štitnjače).

- nedostatak vitamina B12: Količina ovog vitamina može biti niska zbog unosa malog broja namirnica koje ga sadrže, kao što su meso, jaja i mlijeko. Također posrijedi mogu biti bolesti koje pogađaju tanko crijevo, kao što je Chronova bolest, celijakija, riblja trakavica i sl.

- vitiligo: Ova je kožna bolest nepoznatog porijekla uzrokovana iznenadnom pojavom depigmentacije na određenim dijelovima površine kože, a rezultira depigmentiranim dijelovima kože i sijedim vlasima.rana menopauza

- pušenje:



U tradicionalnoj kineskoj medicini i ayurvedi (medicina Indije), preuranjeno sijednje odražava neku dublju tegobu.

Prema ovim starim mudrim medicinama, sijede vlasi odražavaju lošu kvalitetu krvi i zdravlje bubrega. Namirnice koje gode krvi i osnažuju bubrege su hijiki morska trava, kopriva, krušna pšenica, klorofil, crne sjemenke sezama i crna melasa.

Iako su bogate dobrobitima za zdravlje, konzumacija velikih količina ovih namirnica se ne preporučuje. Primjerice, velike količine joda iz morske trave mogu povećati rizik od razvijanja poremećaja štitnjače, koji pak uzrokuje preuranjeno sijednje kose.



Kod gotovo svakog problema, bilo loš ten, bilo prerano izbijanje sijedih vlasi, padanje kose, slabi nokti itd. kao glavni uzrok, osim naravno genetskih predispozicija, navodi se stres. - Stres je kako kažu najveći neprijatelj organizma

Dakle, prvi korak pri sprečavanju izbijanja novih sijedih je pokušati smanjiti stres.

Čini se kao nešto izvan našeg utjecaja, ali nije. Stresne situacije će vam se i dalje događati i to na svakodnevnoj bazi, samo se morate naučiti manje nervirati oko njih (stres management). Jer nije toliko bitno jeste li ili ne izloženi stresnim situacijama, bitno je kako vi reagirate na takve situacije i dopuštati li im da vas "diraju"

Kada ste to svladali, još uvijek ostaje pitanje, što s onim sijedim vlasima koje su već tu?

 1) Jedite hranu koja pomaže zdravlju kose – Kinezi su prije mnogo vremena otkrili kako sjemenke crnog sezama, crni grah, te orasi utječu na smanjivanje sijedih vlasi. Za gustu i sjajnu kosu svakodnevno konzumirajte hranu bogatu esencijalnim i omega masnim kiselinama, poput maslinovog ulja, avokada, i raznih orašastih plodova i sjemenki.

2) Kineski biljni pripravci za sijedu kosu – u dućanima s kineskim biljnim pripravcima može se kupiti "Shou-wu" – pripravak bogat B-compleksom i vitaminom E, pomaže smanjivanju sijedih i obnavlja kosu. Propravak također pomaže i u smanjivanju kolesterola i potiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca

3) Jedite hranu bogatu vitaminima B (B complex) i E, magnezijem i cinkom

4) Farbajte kosu prirodnim pripravcima



I na kraju Utjeha! ....Zbogom sijedoj kosi.


Čini se kao znanstvena fantastika, ali istraživači svjetskog kozmetičkog diva L’Oreala tvrde da je to zaista moguće učiniti jer je riječ o znanosti, a ne bujnoj mašti. Znanstvenici se nadaju da bi unutar sljedećih deset godina uspjeli osmisliti tretman kojim bi nečija sijeda kosa ponovno trajno dobila boju kakvu je osoba imala u mladosti.

Hmmm...pitate se, a što do tada.

Na tržištu postoji masu preparata koji kao pomažu u borbi protiv sijede kose. Neke od njih sam i osobno isprobala i jedno mogu reći sigurno korištenjem preparata Brasian 2000 Formula rezultati su bili vidljivi nakon vrlo kratkog vremena, no nakon određenog vremana osjetila sam snažnu iritiranost i rezultat je bio prestanak korištenja. No, isto tako čula sam za jedan preparat iz Restorie tzv RESTORIA DISCREET CREAM AND LOTION. 

Preparat Restoria Discret isproban i zadovoljna rezultatima :)
u komentarima imate informacije o mogučnosti narudžbe u Hrvatskoj.