Ovo je moj blog....jeeeeeeeee
pisati ću svašta, a na vama je da malo pročitate :)
biti će tu svega ...dosta toga vezano za prirodne preparate za njegu ali za zdravlje, recepata i naravno dobrih ideja,
a na vama je da budete tu.
Večina toga što ću podjeliti ovdje je probrano s nekih saitova ili literature i naravno isprobano :)
U nedoumici ste što napraviti za neku prigodu...malo pročačkajte i možda ćete baš ovdje naći ono što tražite.
Zapravo sigurna sam da će te ovdje naći ono što tražite :)

eeee .... yes, all the other dear visitors from Germany, France, USA, etc. ;) please use the translator




ponedjeljak, 26. studenoga 2012.

5 TIBETANACA - VJEŽBA









Jednostavna formula mladosti ..... 







Tibetanski svećenici su vježbe koristili da bi živjeli duže i zdravije, a same vježbe je detaljno opisao Peter Kelder u knjizi "Drevna tajna fontane mladosti". 



˝5 Tibetanaca¨ kao naziv itekako ima smisla jer ako ih redovito vježbate, će vam pomoći da pomladite čitav organizam, kako fizički, tako i psihički.

 Smatra se da ove vježbe...
- poboljšavaju san
- smanjuju depresiju i napetost
- povećavaju koncentraciju i pamćenje
- pomlađuju organizam
- poboljšavaju probavu
- potpomažu radu dišnih organa
- sprečavaju gubitak koštane mase
- pomažu kod artritisa i reume
- smanjuju bol u leđima
- poboljšavaju vid
- potpomažu mršavljenju
- povećavaju fizičku snagu i izdržljivost
- poboljšavaju emocionalno i mentalno zdravlje


Kako i samo ime kaže, vježbe 5 Tibetanaca sastoje se od pet vježbi koje potiču energetski tok kroz sve čakre.
Riječ čakra dolazi iz sanskrtskog jezika i znači kotač. Čakra je energetski vrtlog, smješten u ljudskoj auri.
Opisuje se kao posredni organ koji prima energiju izvana i usmjerava je dalje u organizam.
Smještaj sedam glavnih čakri odgovara glavnim živčanim spletovima. Čakra je aktivni centar koji prima, usvaja i oslobađa životnu energiju.
Vježbe 5 Tibetanaca stimuliraju energetski tok kroz sve čakre i daju život stanicama, organima i žlijezdama. Također, utječu na razvoj mišića i doprinose jednoj čvršćoj i zdravijoj muskulaturi.

 Vježbe 5 Tibetanaca nemaju ograničenja što se tiče starosne dobi vježbača – mogu ih vježbati svi uzrasti.
Pritom je važno da vježbe izvodite pravilno te da dišete u skladu s pokretima.
Upravo harmonijom pokreta i disanja, potiču se energetski tokovi kroz čakre što stvara osjećaj zdravlja i vitalnosti.

Kako vježbati
Vježbe izvodite točnim redoslijedom, od prve do pete.
Svih pet vježbi radite s istim brojem ponavljanja. Počnite s onoliko ponavljanja koliko vam odgovara.
Starije osobe, na primjer, mogu osjećati da im je potrebno da počnu s 3 ponavljanja, a mlađe s 9 ili 11.
Ono što je važno je da počnete neparnim brojem, znači možete početi s 1, 3, 5, 7, itd.
Svakog tjedna povećate broj za dva ponavljanja. Ako ste počeli u ponedjeljak s 3 ponavljanja, sljedećeg ponedjeljka ćete prijeći na 5, i svakog narednog povećavati za 2.
Kada dođete do 21 ponavljanja svake vježbe onda se ponavljanja više ne povećavaju.
I dalje nastavite vježbati samo s 21 ponavljanjem za svaku vježbu.

Između vježbi možete ustati, staviti ruke na bokove, udahnuti na nos i izdahnuti na usta. To ponovite dva puta. Tako se ostvaruje bolji prijelaz između vježbi.

 Dodatna prednost ovoga vježbanja jest i da ono ne oduzima puno vremena. Naime, pet vježbi po 21 ponavljanje moguće je izvesti u desetak minuta.

U vrlo kratkom vremenu ćete tijelu dati izvrsnu fizičku aktivnost koja ima mnoštvo dobrobiti za zdravlje.


Opis vježbi

Prvi Tibetanac

Stanite uspravno i raširite ruke da budu paralelne s tlom. Dlanove okrenite prema tlu. Okrećite se u smjeru kazaljke na satu.

Jedan okret je jedno ponavljanje.

 U početku možete osjetiti vrtoglavicu, pa u tom slučaju vježbu izvodite sjedeći.
Prvu vježbu možete nekoliko tjedana raditi bez povećavanja broja ponavljanja kako biste se navikli na pokret. Radite onaj broj ponavljanja koji vam odgovara, a kad se osjetite spremni, počnite povećavati broj ponavljanja.
Kada vježbu završite ispružite ruke ispred lica i gledajte u prste. Tako će vam se vrtoglavica brže smanjiti.
Ova vježba poboljšava osjećaj balansa. Ponovite pokret do željenog broja ponavljanja.


Drugi Tibetanac

Legnite na tlo, ispružite se, ruke ispružite pored tijela. Dlanove stavite na tlo, a noge skupite jednu uz drugu.
Udahnite na nos, lagano podižite noge i u isto vrijeme podižite i glavu sve dok noge ne dođu u okomiti položaj, a glava bradom ne dodirne prsa.
Dok ovo radite ne savijajte koljena i ne dižite trup s poda. Istovremeno, podižite samo glavu i noge. Udišite tijekom podizanja glave i nogu, a izdišete na nos ili usta dok vraćate noge i glavu u početni položaj, na tlu.
Ako vam je u početku teško podizati potpuno ispružene noge, možete ih malo saviti u koljenima. Ponovite pokret do željenog broja ponavljanja.


Treći Tibetanac

Kleknite na koljena, savijte stopala tako da je prednji dio tabana oslonjen o tlo. Dlanove stavite na zadnji dio butine, ispod stražnjice, a glavu savijte tako da brada dodiruje prsa.
Koljena razmaknuti 40-tak centimetara.
Udahnite kroz nos i lagalo savijajte gornji dio tijela u struku prema natrag. Glavu zabacite unatrag koliko možete. Istovremeno se oslanjajte dlanovima ispod stražnjice.
Izdahnite kroz nos ili usta dok se vraćate u početni položaj.
Ponovite pokret do željenog broja ponavljanja.


Četvrti Tibetanac

Sjednite na tlo s rukama pored tijela i dlanovima oslonjenima o tlo. Prsti na rukama su usmjereni k nogama.
Važno je da ruke stavite točno pored trupa i da su noge ispružene ispred. Glava je pognuta naprijed i brada se naslanja na prsa.
Udahnite kroz nos i podižite trup prema gore. Pritom se noge savijaju u koljenima dok stopala dodiruju tlo. Ruke ostaju u istom položaju.
Glavu zabacite unatrag koliko možete. Cilj je doći u položaj u kome je trup natkoljenicama paralelan s tlom, ruke i potkoljenice okomite u odnosu na trup i tlo, a glava zabačena unatrag. Izdahnite kroz nos ili usta dok se vraćate u početni položaj.
Stopala cijelo vrijeme trebaju biti u istom položaju, važno je da ne kližu o tlo, a ruke su ispružene. Okret se vrši u ramenima.
Ponovite pokret do željenog broja ponavljanja.


Peti Tibetanac

Legnite na trbuh, stavite dlanove na tlo pored ramena i rukama pridignite gornji dio tijela.
Prednjim dijelom stopala se oslanjate na tlo, a glavu zabacite unatrag ka leđima. Ruke i noge su razmaknute oko 60 cm jedna od druge. 
Udahnite kroz nos i podignite stražnjicu, a glavu istovremeno savijajte dok ne dodirne prsa.  Stražnjicu podižite koliko god možete dovodeći tako tijelo u oblik trokuta.
Pridignite se na nožnim prstima koliko god možete. Ruke i noge moraju biti ispružene. Izdahnite kroz nos ili usta dok se vraćate u početni položaj.
Tijekom vježbe cijelo tijelo osim dlanova i nožnih prstiju je iznad tla. Ponovite pokret do željenog broja ponavljanja.



 


* Nakon što ste izveli željeni broj
ponavljanja svake od vježbi 5 Tibetanaca legnite na tlo, ispružite se i opustite koliko možete.
* Pustite da vas obuzme ugodan osjećaj i dišite polako. Meditirajte na pozitivnom učinku koji su vježbe imale na vas.
* Ostanite u tom položaju par minuta.
* Vježbe 5 Tibetanaca možete raditi ujutro ili navečer, kad vam najviše odgovara.
* Prilikom izvođenja svake vježbe, usredotočite se na pravilno disanje. Udahom ispunite svoje tijelo zrakom i omogućite otvaranje energetskih tokova.
* Izdisanjem zamislite da iz vašeg organizma izlaze sve napetosti koje ste nakupili od prethodnog vježbanja.
* Nakon vježbanja preporučuje se tuširanje mlakom vodom.


utorak, 13. studenoga 2012.

TORTA DANA D

Približava  se dan D

Rođendan moje princeze Eme
Taj specijalan dan traži i specijalnu tortu, tražila sam je i našla...probala prošle godine i uvrstila ju u tortu dana D 
Dijelim ovaj recep jer se radi o posebnoj torti....torti nad tortama...
za mene torta dana D



Sastojci

Za kore:
  3 x 5       bjelanjka
 3 x 10     žlice šečera u prahu 
 3 x 5       žlice mljevenih oraha 
 3 x 2       žlice brašna

Za krem:
   1        litra mljeka 
    15         žumanjka 
   10         žlica sečera 
     9         žlica brašna 
250 gr    šečera u prahu  
250 gr    maslaca 
150 gr    mljevenih oraha 
malo mljeka da se orasi popare  
200 gr   čokolade 
     3       vrečice šlag krema od vanilije 
200 ml  mljeka za šlag kremu 


Priprema

1. Kore -   
Napraviti 3 kore od po 5 bjelanjaka, 10 žlica šečera u prahu, 5 žlica oraha i 2 žlice
brašna. Izmutiti bjelanjke s šečerom te lagano umiješati pomiješano brašno i orahe. 
Pecite na 180 C oko 25 minuta svaku koru.
Kad su gotove pokriti ih krpom dok spremate kremu.










2.  Krema -
- 7 žumanjaka dobro izmiksati dodati 10 žlica šecera i 9 žlica brašna te staviti kuhati u 1l
mljeka stalno miješajući da ne prigori. Kada je smijesa dovoljno gusta, maknite s vatre i odložite da se skroz ohladi. 
- 8 žumanjaka dobro izmiksati i dodati  250g šečera u prahu, još malo miksati da se dobro poveže. Posebno izmiksati 250g maslaca, pa umiješati u izmiksane žumanjke i na kraju sve to dodati u ohlađenu kremu.

1/3 kreme odvojiti i dodati 150g oraha koje poparite mljekom (da budu kašasti ). U preostale 2/3 kreme dodati 200g otopljene čokolade, ja ju topim na pari.



3. Izmiksajte 3 šlag kreme od vanilijee sa mljekom počnite i filovati:
kora, šlag, crna krema od čokolade, kora, šlag, bela krema od oraha, kora, šlag, crna krema od čokolade i tako redom. Tortu po ivici obložite šlagom i na kraju crna čokoladna krema po cijeloj torti....

mala tajna -
prije no što obložim tortu s kremom od čokolade na istu stavim kalup u kojem sam ju pekla i nešto stavim na nju da ima težinu te tako ju ostavim preko noći u frižideru, a tek ujutro ju
obložim s crnom čokoladnom kremom koja je isto bila u frižideru cijelu noć. To možete primjeniti ako radite kao ja u okruglom srednjem kalupu za pečenje torti, no tortu možete peči i u velikom okruglom kalupu za pečenje torti isto tako, ali i u pravokutnom protvanu
...vama na volju, nema greške sve varijante prolaze

Što da velim na kraju....ova torta ostavlja bez daha :)




srijeda, 7. studenoga 2012.

Voće u službi ljepote




MALI TRIKOVI

                  ZA BOLJI IZGLED 



Posmatrajući ljude širom svijeta kako godišnje troše milijarde na proizvode za njegu kože, mogli bi pomisliti da su kozmetičke kompanije u laboratoriju upješno kreirale izvor mladosti. Istina je, međutim, da su kreme za njegu kože više skupe nego što se temelje na stvarnoj nauci. Prema većini stručnjaka (koji nisu na platnoj listi kompnija koje prodaju ove kreme) nauka koja stoji iza njege kože je vrlo jednostavna, jeftina – a konzumira se kroz svakodnevne obroke.

Umjesto da trošite ogromne novce slijedeći put kada budete u marketu, ubacite u košaricu i neke od daleko jeftinijih i zdravijih preparata koji će se brinuti o svježem i zdravom izgledu.



Ananas - vitamini, minerali i elementi u tragovima te enzimi koji se nalaze u svježem ananasu garancija su čistog i sjajnog tena, a djeluju i protiv pigmentacijskih mrlja. K tome, ananas potiče probavu i izlučivanje tekućine, pa pogoduje vitkoj liniji i tijelu bez celulita i prava je zvijezda kratkotrajnih i učinkovitih dijeta.


Borovnice - , ali i ostalo bobičasto voće, sadrže mnogo vitamina C, folne kiseline, bioflavonoida, kalija i kalcija, pa čuvaju elastičnost vezivnog tkiva i kože te pogoduju njenoj čvrstoći, zategnutosti i mladenačkom izgledu od glave do pete. K tome, vlakna koja pospješuju probavu i stvaraju osjećaj sitosti, pogoduju i vitkoj liniji. 


Čili - čarobna papričica ne pogoduje okusom samo brojnim jelima, već i našoj liniji. Vrijedni sastojci potiču probavu, izmjenu tvari, sagorijevanje masnoća, ali i produkciju hormona te osim na vanjštinu, odnosno na vitku liniju i glatko tijelo bez celulita, djeluju i na dobro raspoloženje koje je, odavno znamo tajna dobrog izgleda. 


Čokolada - vrijedni proteini, ugljikohidrati, vitamini i masnoće čine crnu, pravu čokoladu prijateljicom svake žene. Učinkovita je ne samo protiv PMS-a, već i starenja kože, posebno u menopauzi, jer je prokrvljuje, vlaži i potiče produkciju kolagena čineći je glatkom, čvrstom, zategnutom i zdravom. 


Đumbir - egzotični korijen potiče probavu i spašava nas kad pretjeramo s masnom hranom na našem tanjuru. U tim slučajevima naveliko doprinosi razgradnji masnog tkiva te nas oslobađa viška kilograma i celulita. K tome, savršeni je čistač kože koji lice i tijelo oslobađa proširenih pora, mitesera i bubuljica.


Grožđe - zahvaljujući vitaminima A, C i E te B-grupe, mineralima i vrijednim voćnim kiselinama, slatke bobice pravi su eliksir ljepote na koji se uvijek možemo osloniti. Osim što brine o stanicama te tako pogoduje zdravlju i mladolikosti kože lica i tijela, potiče izlučivanje štetnih tvari i viška vode te tijelo čini vitkim i zategnutim. 


Jabuka - drži na propisnoj daljini ne samo liječnike, već i kozmetičare. Svojim sastojcima pogoduje izgradnji kože i vezivnog tkiva te razgrađuje masnoće čime se tope i suvišni kilogrami i celulit. Za postizanje i očuvanje vitke linije dobro je pojesti jabuku pola sata prije jela.    


Kelj - različite sorte kelja i brokule prave su male riznice čarobnih sastojaka, posebno vitamina C i balastnih tvari koje pogoduju ne samo ljepoti kože, nego i zavidnoj liniji. Kako je kelj siromašan kalorijama, a čini nas sitima na dulje vrijeme, kelj je prava zvijezda dijeta i dokazani "čistač" organizma u vrijeme posta. 


Kivi - je posebno bogat vitaminom C, balastnim tvarima i voćnim kiselinama te štiti kožu od isušivanja čineći je nježnom i baršunastom. Ima i dokazani anti-aging učinak i to ne samo na kožu. Naime, kivi je zaštitnik našeg mišićnog tkiva koje s vremenom itekako mijenja svoj oblik.   


Leća -  bogata biljnim hormonima usporava starenje stanica kože i pomaže u stvaranju kolagena, pa je jako korisna u menopauzi. K tome, kako je bogata različitim sastojcima, a niskokalorična i zasitna, idealna je namirnica za sve koji žele izgubiti višak kilograma i masnog tkiva, bez posljedica za zdravlje.


Maslinovo ulje - i danas se pouzdajemo u odavno poznat i priznat hranjivi, ljekoviti i kozmetički učinak maslinovog ulja koje je istinska wellness namirnica, koja nam godi od glave do pete. Već i 1 žlica dnevno osim cijelom organizmu pogoduje i kosi koju čini sjajnom i čvrstom te koži koja postaje glatka i zategnuta.  



Papaja - već i samo naziv apapai (drvo zdravlja) govori u prilog papaji. Papain i ostali enzimi potiču probavu koja je važna i za ljepotu i zdravlje kože. Sastojci učvršćuju vezivno tkivo, dok doista velike količine vitamina C, magnezija i kalija štite stanice kože od starenja, ali i zloćudnih oboljenja. 

Vitamini, minerali i elementi u tragovima te enzimi koji se nalaze u svježem ananasu garancija su čistog i sjajnog tena.


Paprika - je bogata vitaminom C te ne djeluje samo protiv različitih infekcija, već čuva i čvrstoću vezivnog tkiva. Zahvaljujući kaliju, kalciju, magneziju, bioflavonima te ostalim sastojcima ima i anti-aging učinak te kožu čini čvrstom, napetom i glatkom, a djeluje i protiv celulita i strija. 


Peršin - aromatični zeleni listići imaju snažan anti-aging učinak kako na kožu tako i općenito na organizam. Puni su vitamina C i E te betakarotena, dokazanog zaštitnika svih stanica našeg organizma. Kako k tome sadrži još i kalcij, magnezij i folnu kiselinu peršina doista ne smije nedostajati u wellness prehrani. 


Rajčica - prava anti-aging namirnica uz obilje vitamina, sadrži i čarobni likopen koji štiti stanice kože od starenja, ali ga, dobro je znati, ima samo u termički obrađenim rajčicama. Osim što čisti kožu, sužava pore i djeluje protiv mitesera, gotovo da ne sadrži kalorije, pa je u ime ljepote možemo jesti do mile volje. 


Zeleni čaj - j bogat vitaminima i mineralima osim što štiti cjelokupni organizam od starenja, ima snažan učinak i na našu kožu. Ne samo da je regenerira, vlaži i čuva od starenja, već je čisti i sužava pore. K tome, briše crvenilo i smiruje kožu razdraženu stresom.