Ovo je moj blog....jeeeeeeeee
pisati ću svašta, a na vama je da malo pročitate :)
biti će tu svega ...dosta toga vezano za prirodne preparate za njegu ali za zdravlje, recepata i naravno dobrih ideja,
a na vama je da budete tu.
Večina toga što ću podjeliti ovdje je probrano s nekih saitova ili literature i naravno isprobano :)
U nedoumici ste što napraviti za neku prigodu...malo pročačkajte i možda ćete baš ovdje naći ono što tražite.
Zapravo sigurna sam da će te ovdje naći ono što tražite :)

eeee .... yes, all the other dear visitors from Germany, France, USA, etc. ;) please use the translator




subota, 18. svibnja 2013.

Uživajte u lijepom danu bez straha od uboda komaraca ...


Postoji li netko na ovom svijetu tko voli komarce?

Tko ima ijednu lijepu riječ, tko ima ijedan opravdan argument da te male zujalice, krvopijice postoje?
Osim što postoje da svojim prisustvom konstantno nas tjeraju da spomenemo njihovo ime u nekom negativnom kontekstu ili da se grebemo po mjestu uboda do besvijesti.
Trgovci su odavno preparate farmaceutskih kuća istaknuli na vidljiva mjesta svojih polica. Ne samo da su ta sredstva skupa, nego je problem i u tome što dosta proizvoda sadrži spojeve sumnjivog ili dokazano negativnog djelovanja, koji se u krvotok apsorbiraju za nekoliko minuta. Domišljati pojedinci su zanimljivo ukrasili razne teglice u kojima su svijeće protiv komaraca. Tako da one ne samo da kao imaju svrhu već se zanimljivim dezenima uklapaju u skoro svaki prostor.
Po internetu postoje nekoliko portala koji pišu o savjetima kako se boriti protiv tih malih napasnika, no moj moto je: ˝Idemo te savjete objediniti sve na jednom mjestu, filtrirati,  začiniti s dozom originalnosti i objaviti˝.
U borbi protiv tih malih napasnika, koji me podsjeća na okršaj moje malenkost u punoj ratnoj spremi s tim krvopijama, postoje zaista dosta savjeta, ali isto tako i mnoštvo nekih trikova koji se odavno koriste u toj borbi. E sad, o učincima tih trikova o koje su još naše bake primjenjivale neke s uspjehom neke s manje uspjeha,  isto tako nema smisla razglabati u nedogled.

Što je bitno da znamo i što trebamo izbjegavati?

  • Tamna odjeća i tamno lišće privlače komarce, izbjegavajte odjeću tamnih boja i ako se vaša terasa nalazi blizini drveća s tamnim lišćem primijenite neke od trikova tako da zasadite neke od biljaka koje ti malci doslovno ne podnose.
  • Dokazano je da se oni ''pale'' na ugljen-dioksid koji izdišemo i mliječnu kiselinu prisutnu na našoj koži i u stanju su da nas zbog toga detektiraju na udaljenosti od oko 35 metara,  a posebno su oduševljeni mirisom nogu. To znači da mit naših baka o zatvaranju prozora tijekom dana ili navlačenju teških zastora definitivno ne prolazi, jer količina ugljen dioksida u prostoru u kojem boravi više ljudi se ne može samo tako prozračiti i taj prostor doslovno šalje poruku ˝welcome˝. Za njih su prava poslastica krupnije osobe koje izdišu više ugljen-dioksida i izlučuju više mliječne kiseline. Ispitivanja su također dokazala da ljubitelji piva i oni koji unose veće količine šećera pravi magneti za male napasnike, a zbog specifičnog hormonskog sastava žene su omiljena poslastica komaraca.
  • Voćni i cvjetni mirisi privlače komarce, ne govorim samo o parfemima. Tu se ubrajaju i kreme za lice i tijelo, šamponi, lakovi za kosu, kozmetika, kreme za sunčanje koje isto tako mogu sadržavati suptilne mirise.
  • Obožavaju vlagu, čak i male količine vode privući će komarce. Ustajala voda je mjesto gdje se komarci razmnožavaju, zato ispraznite vodu iz svakog predmeta u svom dvorištu ili na terasi.
  • Ne podnose tj. ne vole vjetar! Ako kampirate odaberite mjesto gdje puše lagani povjetarac.
  • Ako dan provodite u prirodi, imajte na umu da su komarci aktivni rano ujutro i u sumrak,  u tom periodu poduzmite dodatne mjere ..

Koje biljke zasaditi u dvorištu gdje najčešće boravimo ili na terasi, a koje nam pomažu u ovoj bitci u kojoj smo mi pobjednici.
  • Citronela: karakterističnog mirisa pa na neki način maskira ostale mirise i tako otežava insektima da vas nađu. Citronela je u stvari vrsta trave, pa kao takva nije zahtjevna. Kupite gotovu biljku i presadite u veću teglu,  a u izboru imate dvije vrste Cybopogon nardus ili Citronella winterianus. Vrlo je dekorativna, a pomoći će vam da tijekom ljeta da u svojoj blizini nemate ni komaraca ni mušica.
  • Divlja menta: a jakog i karakterističnog mirisa koji zbunjuje komarce i otežava im da nađu domaćina. Za razliku od citronele divlja menta može rasti i u hladu. Biljku kasnije možete iskoristiti za pripremanje čaja.
  • Kadifice:  su još jedna dobro poznata biljka, karakterističnim ofanzivnim mirisom doslovno  komarcima upućuju da ih klone. One sadrže Pyrethrum koji je sastavni dio mnogih kemijskih  repellenata. Kadifice posadite u tegle koje smjestite na otvoren prostor primjerice ulaz vašeg stana ili na terasu to će predstavljati nepremostivu prepreku za komarce.
  • Mačja trava: je još jedna biljka iz porodice menti koja će vam pomoći da se riješite komaraca i drugih nepoželjnih insekata. Ova biljka je prirodni repelent koji je deset puta jači od bilo kojeg farmaceutskog insekticida.  Ne zna se točan način djelovanja mačje trave ali jedno je sigurno, komarci je ni najmanje ne vole. Možete vrlo jednostavno uzgajati kod svoje kuće. Nije zahtjevna i lako se razmnožava.
  • Bosiljak: jednogodišnja grmolika biljka raste visine od 20 do 60 cm. Cijela biljka ima aromatičan miris. Uzgoj nije jednostavan, jer biljka zahtijeva mnogo svjetla i toplinu. Zbog svog slatkastog i prijatnog mirisa jedan je od omiljenijih začina u mnogim profinjenim kuhinjama svijeta. Bosiljak  se upotrebljava u liječenju bolesti urinalnog trakta, upale crijeva, grčeva, povraćanja, nadimanja, zatvora i migrene. I ono što je najvažnije u ovoj temi, komarci ne podnose njegov miris.

Izradi jednostavno vlastiti repellent – prirodno sredstvo za zaštitu od komaraca.
Mješavinom biljnih ulja koja služe kao baza za razrjeđivanje eteričnih ulja, lako možete dobiti ljekovitu smjesu koja će na vaša osjetila djelovati opuštajuće, a istovremeno otjerati dosadne insekte. Ujedno, biljna ulja slična su masnoći naše kože, sadrže velike količine vitamina i nezasićenih masnih kiselina koji njeguju kožu.
Receptura:
 25 ml maslinovog ulja ili bademovog ulja (po mogućnosti hladno prešano)
 20 kapi eteričnog ulja citronele
 20 kapi eteričnog ulja lavande
 10 kapi geranija
 25 ml destilirane vode
jedna staklena bočica s raspršivačem
sve sastojke možete kupiti u ljekarnama, uz savjet da kupujete certificirana ulja (Oshadhi, Pranarom Florame, Dea Flores, Regenbogen…)
Pomiješajte zajedno sve sastojke, a zatim dodajte 25 ml destilirane vode.
Prije upotrebe  obavezno protresti repellent. Držite ga pored sebe kada ste u vrtu, šumi i na mjestima gdje „vrebaju“ mali neprijatelji, nanosite ga na odjeću ili kožu.
Ovaj učinkovit repallent kad ga ne koristite držite u hladnjaku jer nema konzervans što ga čini lako kvarljivim.

Ajmo dalje.. :)

Postoje zaista brojne recepture koje u svoj sastav uključuju citronelu, a razlikuju se prema afinitetima onoga koji recepturu sastavlja. Jedna od receptura za raspršivač koja se pokazala djelotvornom i multipraktičnom te je mnogi već godinama koriste za aromatiziranje prostorija i tjeranje dosadnih muha zujalica i moljaca, za zaštitu od komaraca i zaštitu prilikom odlaska u prirodu.
Ova 10%-tna mješavina eteričnih ulja pripravlja se sa 70%-tnim alkoholom sadrži 5% cejlonske (manje iritirajuće) citronele.
 Receptura:
 100 kapi ili 5% et.ulja cejlonska citronela ( Cymbopogon nardus)
   40 kapi ili 2% et.ulja himalajski cedar 
   40 kapi ili 2% et.ulja prava lavanda 
   20 kapi ili 1% et.ulja egipatski geranij
Eterična ulja se nakapaju u bočicu od 100 ml, dopune do 100 ml sa 70% alkoholom, sadržaj bočice se dobro promućka.
Koristiti za aromatiziranje zatvorenih prostora, raspršivanje za zaštitu od komaraca i ostalih insekata ( ne zaboravite posprejati vrata i prozore!) i za prskanje po odjeći. Mješavina štiti i od krpelja, a u tom se slučaju odjeća prska svakih sat vremena.
Za prskanje nezaštićenih dijelova tijela (noge, ruke) može se pripremiti mješavina s upola manjom koncentracijom od ove gore navedene.  Od ove recepture za vama okrenuti će se svaki prolaznik na vašem putu- ne zato što ste mu zgodni nego zato što se miris ove mješavine nadaleko osjeti, a vi ćete biti zaštićeni na prirodan način.


Zapravo za  zaštitu od komaraca možete koristiti sljedeća eterična ulja, recepturu si možete sami kombinirati od:
ulje citronele, ulje limunskog eukaliptusa (Eucalyptus Citriodora), ulje cimeta, ricinusovo ulje, ulje ružmarina, ulje limunske trave (Lemongrass - Cymbopogon citratus), ulje cedra, ulje paprene metvice,  ulje klinčića, ulje geranija
Promiješajte odabrana eterična ulja s maslinovim uljem i redovito ih nanosite na kožu da biste se zaštitili od malih zlikovaca, slobodno možete pomiješati nekoliko različitih vrsta et.ulja jer su u pravilu oni puno efikasniji nego repellent koji sadrži  samo jedan ili dva sastojka.

Dalje, ako niste raspoloženi da kupujete eterična ulja i sami spravljate repellent primjenite neke od ovih trikova:
- nanijeti miris lavande na mjesta gdje bi nanijeli i parfem [zglobovi, vrat, iza ušiju, koljena i članci]
- isto to možete napraviti i sa jabučnim octom koji je posebno djelotvoran ako već imate ubod 
- ogulite krastavac, iseckajte ga i zatim izgnječite ili sameljite. Odvojite sok i zaledite ga u posudici za led. Tako napravljenim kockicama soka od krastavca namažite kožu lica i ruku.
- spominju se tu i češnjak, neven i ružmarin no zadržimo se na ovim zanimljivim naprijed navedenim savjetima. 

..ovu bitku znam tko dobija, ne sumnjajući u ishode želim vam ugodan dan i boravak u prirodi bez uznemiravanja od strane malih krvopijica :)