Ovo je moj blog....jeeeeeeeee
pisati ću svašta, a na vama je da malo pročitate :)
biti će tu svega ...dosta toga vezano za prirodne preparate za njegu ali za zdravlje, recepata i naravno dobrih ideja,
a na vama je da budete tu.
Večina toga što ću podjeliti ovdje je probrano s nekih saitova ili literature i naravno isprobano :)
U nedoumici ste što napraviti za neku prigodu...malo pročačkajte i možda ćete baš ovdje naći ono što tražite.
Zapravo sigurna sam da će te ovdje naći ono što tražite :)

eeee .... yes, all the other dear visitors from Germany, France, USA, etc. ;) please use the translator




četvrtak, 28. studenoga 2013.

HOMEMADE -Pasta za zube

Svatko od nas želi da njegov osmijeh zablista biserno bijelim sjajem i često pritom koristimo zubne paste koje su lako dostupne, okus nam odgovara, navika ili jer tu marku zubne paste koristi i naša prijateljica, a da pritom se nismo niti zapitali koji je sastav, niti koliki je učinak te zubne paste. 

Da li ste znali,  da je osnovni uobičajeni sastojak koji se nalaze u zubnim pastama - uključujući natrij fluorid , sintetičkih boja dobivenih iz nafte ili katran , natrijevog hidroksida ( također poznat kao lužina ili kaustična soda ) , natrijev lauril sulfat , titan dioksid , umjetni zaslađivači i triklosana.  Najkontroverzniji od svih sastojaka je fluor, njegova narav a i samo njegovogo djelovanje na karijes može se usporediti s naravi kemoterapije na stanice raka. Sudeći da se čak i koristi u tu svrhu, svaka daljnja usporedba je suvišna . 
Naravno, nitko aktivno ne guta pastu za zube, a automatski i te sastojke, ali ipak neizbježno je, da će mala količina pobjeći niz jednjak s vremena na vrijeme, a dodamo li tome da većina nas pere zube minimalno 730 puta godišnje (dva puta dnevno). Raspolažemo nadalje s podatkom, te vjerujem da ćete od sada dvaput razmisliti slijedeći put kad u košaricu budete ubacili neku od komercijalnih pasta za zube, proizvodima koji su marketinški zapakirane s crvenom mašnicom za dobrobit naših zubi ne upozoravajući nas na brojne zdravstvene rizike povezane s gutanju. 
Istina postoje neke prirodne zubne paste na raspolaganju, ali su najčešće financijski daleko skuplje, postoje i neki prirodni preparati poput neem-a koji isto tako može učinkovito zamijeniti pastu za zube, no ovo nije tema o njemu, a i već u ranijim postovima sam dosta pisala o njemu i o njegovom djelovanju.  . 
Ovom temom želim skrenuti pažnju na rizičnost komercijalne lako dostupne paste za zube, a ujedno priložiti i tri zanimljiva jednostavna recepta za izradu svoje vlastite paste za zube, a naš organizam će nam reći na to samo jedno ...hvala.
Neki od nas odlučiti će se ovim uštedjeti koju lipicu izradom paste za zube, neki će odlučiti na ovaj korak iz razloga što žele zaobići sintetičke sastojke koji komercijalne zubne paste često sadrže, razlozi nisu bitni, bitno je samo jedno... da se počnemo brinuti o svom zdravlju.

1 . Jednostavna pasta za zube
ova formula ne može biti jednostavnija, priložene količinske mjere prilagodite svom ukusu, ali omjer mora ostati isti
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice morske mljevene soli 
1 kap eteričnog čistog ulja paprene metvice, klinčića ili citrusa, te nekoliko kapi vode
 - sastojke izmješajte u maloj zdjelici dok se ne formira gusta masa i pasta je spremna za korištenje :)

2 . Vegan pasta za zube
Mnoge komercijalne zubne paste imaju u svom sastavu glicerin koji pomaže zadržati teksture proizvoda, rijetka je pojava da se radi o biljnom glicerinu, prije o glicerinu životinjskog podrijetla, ali dobro...nismo tu da sudimo, već da se zabavimo i napravimo svoju pastu za zube.  
2 žličice biljnog glicerina
4 žlice sode bikarbone
1/2 žličice guar guma
8 žlica vode
5 kapi čistog eteričnog ulja paprena metvica, klinčić ili citrusa 
- sve sastojke stavite u posudu (osim eteričnog ulja) i kuhajte na laganoj vatri uz često miješanje par minuta ili dok smjesa ne postigne gustu teksturu, dodajte eterično ulje i spremite u sterilnu posudicu na sobnoj temperaturi. Koristite uobičajeno.

3 . Kokos - based pasta
Ovom formulom umjesto glicerina i koristi se kokosovo ulje. Okus kokosa i eterično ulje treba prikriti suptilan okus vodikovog peroksida i sode bikarbone , ali možete dodati i nekoliko kapi stevije , ako volite slađu pastu.
6 žličica sode bikarbone
Četvrtina žličice vodikov peroksida
2 žlice kokosova ulja (toplo što znači iznad 76 stupnjeva)
10 kapi čistog eteričnog ulja paprene metvice, klinčića ili citrusa
Stavite sodu bikarbonu u zdjelu, dodajte ostale sastojke i miješajte dok se ne postigne odgovarajući teksturu paste. Dodaj malu količinu sode bikarbone i ako je vodenasta ili dodajte više kokosovo ulje ako je previše suha . Kušajte i dodajte više eteričnog ulja ako želite bolju aromu. Spremite u tamnu posudu (potrebno zaštititi vodikov peroksid ) i koristite kao i obično .