Ovo je moj blog....jeeeeeeeee
pisati ću svašta, a na vama je da malo pročitate :)
biti će tu svega ...dosta toga vezano za prirodne preparate za njegu ali za zdravlje, recepata i naravno dobrih ideja,
a na vama je da budete tu.
Večina toga što ću podjeliti ovdje je probrano s nekih saitova ili literature i naravno isprobano :)
U nedoumici ste što napraviti za neku prigodu...malo pročačkajte i možda ćete baš ovdje naći ono što tražite.
Zapravo sigurna sam da će te ovdje naći ono što tražite :)

eeee .... yes, all the other dear visitors from Germany, France, USA, etc. ;) please use the translator




ponedjeljak, 7. svibnja 2012.

Drevni recepti ljepote kroz vijekove


Drevni recepti ljepote kroz vijekove


Med, ružina vodica, limunov sok, glina, kana i aloe vera samo su dio prirodnog bogatstva kojim su se uljepšavale i ljepotice iz antičkog razdoblja. Još prije tri tisuće godina, antičke dame poput lijepe Helene i Andromahe trljale su kožu tamjanom, strugale je pijeskom, ukrašavale oči kholom, mazale tijelo uljem irisa, čistile kožu glinom i ispijale mnogo đumbira i cimeta kako bi naglasile senzualnost u svom glasu.
Recepti biljnih pripravaka za dugoročnu ljepotu prenosili su se s koljena na koljeno, a Kleopatra i njezine savršeno našminkane oči ideal su ljepote i dalje.
Ta je egipatska kraljica mačji oblik svojih očiju naglašavala kholom izvlačeći crte sve do sljepoočnica, a vjeđe je ukrašavala zelenim sjenilom.
Neke su antičke kraljice bijelile kožu olovnim bjelilom i ušivale jastučiće u tuniku kako bi dobile zamamne obline.
Rimljanke su natapale kosu uljem ljubičice i kupale se u magarećem mlijeku s medom kako bi im koža bila glatka i meka.
Same su smišljale i spravljale pudere od lužine, alabastera, soli i meda, miješale sjenila od praha drobljenog malahita, depilirale se mješavinom prirodnih smola i meda, poboljšavale mirisne masti od biljnih ulja, drobile lišće, korijenje, grančice i cvjetove raznih biljaka kako bi iz njih izvukle što zamamniji miris, spremale cvjetne vodice od ljiljana, perunike, sunovrata i divlje maćuhice kako bi im koža bila što mekša.
Navike i običaji od tada su se promijenili, ali su mnogi od ovih sastojaka i danas važan dio kozmetičkih preparata. Isprobajte starinske recepte za ljepotu!

Sve potrebne sastojke vjerojatno imate u smočnici: med, jaja, čaj, glina, kana... Uživajte u potpuno prirodnim i učinkovitim proizvodima vaše male kućne radionice....pa, krenimo onda ;)....


.....neodoljiva Kleopatrina kupka

Recepture koje sam pronašla za izradu ove kupke imaju dvije varijante, 
prva varijanta uključuju: 
- cca 2-3 šalice mlijeka u prahu, 1/2 šalice meda te ekstrakt vanilije (birajte samo prirodni ekstrakt dobiven od prave vanilije, a ne sintetske inačice)  ili sandalovo eterično ulje koje se dodaje prvo u med, a onda u kupku. 
Izrada ovakve kupke je jednostavna – 3 šalice mlijeka u prahu razmute se sa 6 šalica tople vode. Med se pomiješa s esencijom sandala (5 kapi) i nekoliko kapi esencije vanilije i takva se smjesa dodaje u razmućeno mlijeko te se sve zajedno stavi u kadu 

ili druga varijanta...

umjesto mlijeka u prahu koje preporučuju gotovo sve recepture za Kleopatrinu kupku, možete istu napraviti od zobenih pahuljica, kokosovog brašna, macerata vanilije i meda - na taj će se način vaša koža dodatno hidratizirati i nahraniti i bolje će izgledati nego nakon "obične" Kleopatrine mliječne kupke. Provjereno... :) 

Uzmite gazu dimenzije 50x50 i napunite je s 3 šalice zobenih pahuljica i 2 šalice kokosova brašna. Spojite i stisnite krajeve gaze tako da sadržaj ne može iscuriti van, a da opet ostane dovoljno prostora u gazi jer će zobene pahuljice nabubriti. Zakuhajte lonac vode i unutra stavite svoju kuglu od zobenih pahuljica i kokosova brašna. Ostavite macerirati 15-20 minuta. Sa strane dobro izmiješajte ½ šalice meda s 30 ml macerata vanilije u bademovu ulju i dodajte takvoj smjesi 3 kapi eteričnog ulja ylang ylanga. 
Preostalo vam je sad još samo izvaditi i dobro ocijediti vašu kuglu s kokosovim brašnom i zobenim pahuljicama i dodati bijeloj tekućini smjesu meda, macerata vanilije i eteričnog ulja ylang ylanga koju ste prethodno napravili. Sada sve to skupa izlijete u kadu. 
Dodajte malo latica ruže, ako ih imate i – opustite se!


Šećerna pasta za depilaciju

Osnovni sastojci:
2 šalice običnoga, bijelog šećera
1/4 iste šalice soka od limuna
1/ 4 iste šalice vode
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke u većem loncu i stavite kuhati na vatru srednje jačine. Najizazovniji dio pripremanja je sam proces kuhanja. Kako se smjesa zagrijava, boja i struktura se počinju mijenjati. Potrebno je stalno miješanje kako bi se spriječilo primanje za dno posude. Vrijeme kuhanja je 30-ak minuta, a može ovisiti o sastavu šećera i vrsti pećnice. Kad primijetite stvaranje mjehurića i podizanje smjese, smanjite vatru ili na kratko maknite s vatre. Pasta je gotova kada poprimi tamnu boju meda i kada postane gusta poput sirupa, a to možete provjeriti i metodom hladne vode. Uzmite žlicu smjese i umočite je u šalicu hladne vode. Kada žlicu uzmete van, smjesa bi trebala biti čvrsta i od nje biste mogli napraviti bilo kakav oblik. Nakon kuhanja, ostavite smjesu da se ohladi 10-ak minuta (ne u hladnjaku) i zatim ulijte u staklenu posudu i zatvorite poklopcem.
Proces depilacije:
Za depilaciju trebaju vam: štapići za nanošenje (drveni štapići poput onih od sladoleda), obične trake za depilaciju (bez voska) ili stara krpa narezana na manje trake.
Prije depilacije, koža mora biti čista, nemasna, a preporuča se prije napraviti piling. Ako vam je smjesa postala tvrda, stavite je na kratko u toplu vodu da omekša. Sa štapićem uzmite pastu i nanesite je u tankom sloju na jedan dio kože u suprotnom smjeru od rasta dlačica. Na namazani dio kože stavite depilacijsku traku ili pamučnu krpu i povucite u smjeru rasta dlačica. Uzimajte malu količinu paste i depilirajte dio po dio kože ruke/noge…Pastu koja vam ostane nakon prve depilacije možete koristiti i sljedeći put.



Recept za prirodni piling (koristi se par dana prije depilacije):
2 velike žlice sitne morske soli
2 velike žlice smeđeg šećera
1 mala žlica meda
2 do 3 velike žlice nerafiniranog baznog ulja po izboru (bademovo, maslinovo, kantarion, sezam, jojoba)
Navedene sastojke pomiješati i prije tuširanja lagano nanijeti na cijelo tijelo ili područja koja namjeravate depilirati, te nježno trljati par minuta. Nakon toga piling isprati vodom sa kože.


Recept za revitalizaciju i redovitu njegu kože na nogama
20 ml lješnjaka (ili kantariona u lješnjaku)
20 ml avokada
10 ml jojobe
25 kapi eu sjeme mrkve


Čarobna aloe vera

Aloe vera je biljka iz porodice ljiljana, od davnina poznata kao eliksir mladosti. Zbog hranjive vrijednosti i izuzetnih ljekovitih svojstava, nazivaju je kraljicom ljekovitih biljaka.
Bogata je vitaminima (A, B1, B2, B3, B6, B9,B12, C, E i folna kiselina), aminokiselinama, enzimima i mineralima (magnezij, mangan, cink, bakar, krom, kalcij, kalij, željezo). Ljekoviti su listovi biljke, iz čijeg se soka priprema ekstrakt.
Da gel aloe vere sadrži preko 240 hranjivih sastojaka, znala je i Kleopatra. Egipćanke su koristile gel aloe vere za blagu i dubinsku hidrataciju kože. Gel je idealan za suhu kožu jer ju pomladi i očisti, a pritom dobije i zaštitu i regeneraciju.


Gel koji omekšava kožu
2 žlice soka aloe vere
1/2 šalice maslinovog ulja
2 žlice ružine vodice
Priprema
Stavite sve sastojke u čistu posudu i miješajte drvenim štapićem dok se ne stope. Smjesu nanesite na lice i vrat i ostavite da djeluje 15 minuta potom isperite. Osjećaj mekoće je tu!


Glina saveznik ljepote

Glina čisti tijelo izvana i iznutra. Egipćanke su njome ublažavale smeđe mrlje na koži. Zahvaljujući orijentalnoj tradiciji, glina nije nikad napustila kupaonice. Osim važnih ljekovitih svojstava, taj sediment koji se stvara sporom erozijom granita oduvijek je na glasu po hranjivim i regenerativnim svojstvima. Postoji crvena, žuta, siva i bijela, a najdjelotvornijom se smatra zelena glina.
Bez obzira na boju, glina čini čuda od glave do stopala!

Prirodno sredstvo protiv bora
2 do 3 žlice bijele gline
1/2 čaše meke vode bez klora
Priprema
Stavite glinu u keramičku ili plastičnu posudu (ne metalnu, kako mješavina ne bi oksidirala). Ulijte vodu i ostavite pola sata bez miješanja da se glina polako otopi. Potom energično promiješajte smjesu. Ona ne smije biti pregusta, jer neće moći prodrijeti u dubinske slojeve kože.
Glinu možete rastopiti i u voćnom soku, ulju od sjemenki grožđa ili u nekoliko kapi ružinog esencijalnog ulja. Nanesite na bore i ostavite 15 minuta. Dobro isperite i pogledajte se u ogledalu. Pomlađeno lice?

Glina ima učinke razne, no kad bi sve ovim putem rekla o njoj ovaj post bi izgubio na smislu...stoga slijedeći post ..samo o glini :)

Nema komentara:

Objavi komentar