Ovo je moj blog....jeeeeeeeee
pisati ću svašta, a na vama je da malo pročitate :)
biti će tu svega ...dosta toga vezano za prirodne preparate za njegu ali za zdravlje, recepata i naravno dobrih ideja,
a na vama je da budete tu.
Večina toga što ću podjeliti ovdje je probrano s nekih saitova ili literature i naravno isprobano :)
U nedoumici ste što napraviti za neku prigodu...malo pročačkajte i možda ćete baš ovdje naći ono što tražite.
Zapravo sigurna sam da će te ovdje naći ono što tražite :)

eeee .... yes, all the other dear visitors from Germany, France, USA, etc. ;) please use the translator




četvrtak, 4. listopada 2012.

Sve što niste znali o sijedoj kosi








Kosa je zagonetka. U isto vrijeme to je vlakno, ali i živi organ koji raste, sijedi i opada. Kako se protiv toga treba boriti, moramo li upotrijebiti fizički odnosno vanjski ili biološki pristup?

To je tema s kojom se znanstvenici već neko vrijeme bore.

Zašto kosa sijedi?


Kosa, kao i koža, sadrži melanocite, stanice s pigmentom koje joj daju boju. Kad kosa sijedi, ustvari iz nje progresivno nestaju melanociti. Dok god u kosi ima melanocita, ima nade da ona može obnoviti svoju mladenačku boju

Poznato je da Azijati sporije sijede jer njihova prehrana sadrži velike količine fosfora i višestruko nezasićene masne kiseline, proteine bogatim aminokiselinama koje sadrže sumpor (mahunarke - soja, morska riba, gljive, razne vrste luka) i oljuštena riža koja je bogata vitaminima B skupine i biotinom (vitaminom H) kojeg ima puno i u zobi i zobenim prerađevinama.

Svaka osoba ima genetički određeno vrijeme kada će njihova kosa postati sijeda. Iako je ovo prirodan proces i ne možemo ga spriječiti, postoje neke bolesti i tegobe koje mogu uzrokovati prijevremene sijede vlasi:

- poremećaji štitnjače: Graveova bolest, Hashimotova bolest, hipertiroidizam (pojačan rad štitnjače) i hipotiroidizam (smanjen rad štitnjače).

- nedostatak vitamina B12: Količina ovog vitamina može biti niska zbog unosa malog broja namirnica koje ga sadrže, kao što su meso, jaja i mlijeko. Također posrijedi mogu biti bolesti koje pogađaju tanko crijevo, kao što je Chronova bolest, celijakija, riblja trakavica i sl.

- vitiligo: Ova je kožna bolest nepoznatog porijekla uzrokovana iznenadnom pojavom depigmentacije na određenim dijelovima površine kože, a rezultira depigmentiranim dijelovima kože i sijedim vlasima.rana menopauza

- pušenje:



U tradicionalnoj kineskoj medicini i ayurvedi (medicina Indije), preuranjeno sijednje odražava neku dublju tegobu.

Prema ovim starim mudrim medicinama, sijede vlasi odražavaju lošu kvalitetu krvi i zdravlje bubrega. Namirnice koje gode krvi i osnažuju bubrege su hijiki morska trava, kopriva, krušna pšenica, klorofil, crne sjemenke sezama i crna melasa.

Iako su bogate dobrobitima za zdravlje, konzumacija velikih količina ovih namirnica se ne preporučuje. Primjerice, velike količine joda iz morske trave mogu povećati rizik od razvijanja poremećaja štitnjače, koji pak uzrokuje preuranjeno sijednje kose.



Kod gotovo svakog problema, bilo loš ten, bilo prerano izbijanje sijedih vlasi, padanje kose, slabi nokti itd. kao glavni uzrok, osim naravno genetskih predispozicija, navodi se stres. - Stres je kako kažu najveći neprijatelj organizma

Dakle, prvi korak pri sprečavanju izbijanja novih sijedih je pokušati smanjiti stres.

Čini se kao nešto izvan našeg utjecaja, ali nije. Stresne situacije će vam se i dalje događati i to na svakodnevnoj bazi, samo se morate naučiti manje nervirati oko njih (stres management). Jer nije toliko bitno jeste li ili ne izloženi stresnim situacijama, bitno je kako vi reagirate na takve situacije i dopuštati li im da vas "diraju"

Kada ste to svladali, još uvijek ostaje pitanje, što s onim sijedim vlasima koje su već tu?

 1) Jedite hranu koja pomaže zdravlju kose – Kinezi su prije mnogo vremena otkrili kako sjemenke crnog sezama, crni grah, te orasi utječu na smanjivanje sijedih vlasi. Za gustu i sjajnu kosu svakodnevno konzumirajte hranu bogatu esencijalnim i omega masnim kiselinama, poput maslinovog ulja, avokada, i raznih orašastih plodova i sjemenki.

2) Kineski biljni pripravci za sijedu kosu – u dućanima s kineskim biljnim pripravcima može se kupiti "Shou-wu" – pripravak bogat B-compleksom i vitaminom E, pomaže smanjivanju sijedih i obnavlja kosu. Propravak također pomaže i u smanjivanju kolesterola i potiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca

3) Jedite hranu bogatu vitaminima B (B complex) i E, magnezijem i cinkom

4) Farbajte kosu prirodnim pripravcima



I na kraju Utjeha! ....Zbogom sijedoj kosi.


Čini se kao znanstvena fantastika, ali istraživači svjetskog kozmetičkog diva L’Oreala tvrde da je to zaista moguće učiniti jer je riječ o znanosti, a ne bujnoj mašti. Znanstvenici se nadaju da bi unutar sljedećih deset godina uspjeli osmisliti tretman kojim bi nečija sijeda kosa ponovno trajno dobila boju kakvu je osoba imala u mladosti.

Hmmm...pitate se, a što do tada.

Na tržištu postoji masu preparata koji kao pomažu u borbi protiv sijede kose. Neke od njih sam i osobno isprobala i jedno mogu reći sigurno korištenjem preparata Brasian 2000 Formula rezultati su bili vidljivi nakon vrlo kratkog vremena, no nakon određenog vremana osjetila sam snažnu iritiranost i rezultat je bio prestanak korištenja. No, isto tako čula sam za jedan preparat iz Restorie tzv RESTORIA DISCREET CREAM AND LOTION. 

Preparat Restoria Discret isproban i zadovoljna rezultatima :)
u komentarima imate informacije o mogučnosti narudžbe u Hrvatskoj.    






2 komentara:

  1. Preparat Shou Wu možete kupiti preko interneta
    http://www.amazon.com/Shou-Gray-Hair-Stimulates-Available/dp/B0038OVCN4/ref=pd_sim_sbs_bt_5

    OdgovoriIzbriši