Ovo je moj blog....jeeeeeeeee
pisati ću svašta, a na vama je da malo pročitate :)
biti će tu svega ...dosta toga vezano za prirodne preparate za njegu ali za zdravlje, recepata i naravno dobrih ideja,
a na vama je da budete tu.
Večina toga što ću podjeliti ovdje je probrano s nekih saitova ili literature i naravno isprobano :)
U nedoumici ste što napraviti za neku prigodu...malo pročačkajte i možda ćete baš ovdje naći ono što tražite.
Zapravo sigurna sam da će te ovdje naći ono što tražite :)

eeee .... yes, all the other dear visitors from Germany, France, USA, etc. ;) please use the translator




nedjelja, 6. svibnja 2012.

Hidrolat ..i sve o njemu

Jučer sam dobila negativnu kritiku...hmm..kad malo bolje promislim,  ono što ću reći ..hvala Branimire :)
Zapravo, ona me je ponukala da istražim novu temu, temu o kojoj mnogi vjerujem znaju, ali isto tako sigurna sam da mnogi ne razmišljaju o tome na takav način.
O čemu se radi?

LIJEPA i njegovana koža lica jedna je od prvih stvari koje primjećujemo. Kožu je dobro njegovati raznim preparatima i kremicama, no kada osjetiš da se tvoja koža zasitila "umjetnih preparata", vrijeme je promjene :)

Dodatno, ukoliko u hladnim danima ne posvetimo dodatnu pažnju našoj koži, hladnoća, vjetar, zagrijane prostorije te nagle promjene temperature mogu ostaviti trajne i nepoželjne posljedice na našoj koži. Važno je razumjeti ponašanje kože tokom zime: suho zimsko vrijeme uzrokuje da naša koža gubi vlagu, čime postaje sklonija alergijama, pojavi pigmentacija i bora. Pore kože se otvaraju te je stoga podložnija infekcijama. Raspucala koža na obrazima i usnama postaje dodatno osjetljiva i traži posebnu njegu.

Uvjerena sam da ste se i vi susreli s sličnim problemom i da prvo što se napravili otišli do prve drogerije i kupili neku od preparata renomiranih marki, a jeli to baš bilo neophodno. Ukratko da ne duljim, ono što treba vašoj a i mojoj koži je jednostavno...



Hidrolat

neki ga nazivaju i cvjetne vodice, no postoje razlike.
Hidrolat je zapravo nusprodukt destilacije biljnog materijala pri proizvodnji eteričnih ulja, a  prava razlika između hidrolata i cvijetne vodice bi bila u tome što se hidrolati dobivaju destilacijom biljnog materijala dok se cvjetna vodica može se dobiti i maceracijom biljne droge u otopini vode i alkohola ili vode i glicerola, a ne samo destilacijom. Recimo, cvjetna vodica ruže dobije se prelijevanjem ružinih latica sa otopinom vode i etanola ili otopinom vode i glicerola. To je velika razlika u odnosu na hidrolate dobivene isključivo destilacijom.
Ako se odlučite kao i ja napraviti hidrolat, kao i eterična ulja,  idealno bi bilo koristiti certificirani organski biljni materijal, bez pesticida i raznih kemikalija, a koji se sastoji od jedne botaničke vrste, te čistu nezagađenu vodu.
Foto: ThinkstockOno na što treba skrenuti pozornost je da su hidrolati nestabilni i lako kvarljivi, stoga nemali broj proizvođača u njih dodaje konzervanse ili alkohol kako bi im produžili rok trajanja. Takvi hidrolati nisu primjereni za korištenje u terapeutske svrhe. Najkvalitetniji hidrolati se stabilizirani tzv. sterilnom filtracijom - odmah nakon destilacije hidrolati se steriliziraju fitracijom kroz filter pora veličine 200 nm, čime se uklanjaju sve spore i bakterije.
Hidrolate u kozmetičke svrhe koristimo kao prirodne tonike ili kao vodenu fazu u izradi krema, gelova, emulzija i maski. Najjednostavnija upotreba je nanijeti hidrolat na očišćeno lice, nakon čega nanosimo uljnu mješavinu na kožu još vlažnu od hidrolata – na taj način koži smo dali sve ono što bi joj dala i krema – i vodenu i masnu fazu. Prema potrebi, hidrolatima koje koristimo u kozmetici, možemo dodavati različite komponente : vitamine, biljne ekstrakte i sokove, glicerol.
Nakon što se hidrolat otvori dobro ga je držati u frižideru.

A koji su sve hidrolati poznati i koji su im učinci slijedi u nastavku teksta u prvom dijelu kroz općenitu podjelu po potrebama, a u drugom dijelu malo detaljnije o učincima svakog pojedinačnog hidrolata ....


Hidrolati za njegu zrele kože- hidrolat ruže , bušina, nerolija
Hidrolati za intenzivnu regeneraciju kože- hidrolat sjemena mrkve, smilja, ružmarina kemotip verbenon, gospine trave
Hidrolati za normalnu kožu- hidrolat ljekovite lavande, ružmarina kemotip verbenon
Hidrolat za suhu kožu- hidrolat sjemena mrkve, ruže
Hidrolati za masnu kožu¬- hidrolat hammamelisa, širokolisne lavande, nerolija
Hidrolati za osjetljivu kožu- njemačka i rimska kamilica, ljekovita lavanda, stolisnik
Hidrolati za njegu kože sklone aknama i hidrolati poslije brijanja- hidrolat čajevca, timijana linalol, ružmarin verbenon, paprena metvica, lovor

BUŠIN
Hidrolat bušina jedan je od najčešće korištenih hidrolata u anti-age prirodnoj kozmetici: izvrstan je cikatrizant, jak adstrigens, nezamjenjiv za njegu bora, pogotovo u kombinaciji s hidrolatom različka. Koristi se za njegu suhe, zrele kože, ali i kod rozacee jer smiruje crvenilo. Kod podočnjaka pomaže u obliku obloga.

ČAJEVAC
Hidrolat čajevca djeluje antiseptično, protugljivično, antibakterijski, antivirusno. Koristi se za njegu aknama  sklone kože, kandidijaze, kao i kod psorijaze ukoliko je povezana sa streptokoknom infekcijom. Izvrstan je u losionima nakon brijanja. Terapijski se koristi u kapima za nos kod sinusitisa, otopinama za vaginalno ispiranje te kod bakterijskih i virusnih konjuktivitisa.

EUKALIPTUS GLOBULUS
Hidrolat eukaliptusa blagi je diuretik, antiseptik i antioksidans. Koristan je kao sredstvo za čišćenje masne kože.

GERANIJ
Hidrolat geranija izvrstan je za njegu svih tipova kože, djeluje balansirajuće i adaptogeno kod masne, suhe, problematične i osjetljive kože. Djeluje kao dobar ovlaživač svih tipova kože. Zbog protuupalnih odlika dobar je kod opekotina od sunca i uboda insekata, a kako na kožu djeluje rashađujeće može ga se koristiti kod svih kožnih problema gdje je prisutna vrućina na koži. Hidrolat izbora je i za stanja poput kuperoze, rozacee i popucalih kapilara - zaustavlja sitna krvarenja baš poput hidrolata bušina.

HAMAMELIS
Hidrolat hamamelisa je vjerovatno najjači antioksidans među hidrolatima. Djeluje adstrigentno, antibakterijski,  regenerativno, protuupalno; smanjuje crvenilo, osip, svrab, otekline i ljuštenje kože. U kliničkim studijama (Korting, 1993.) pokazuje gotovo isti protuupalni efekt kao i kortizonske kreme, ali bez negativnih popratnih efekata, stoga je hidrolat izbora za atopijski dermatitis, ekceme i psorijazu. Koristi se za ublažavanje oteknuća i crvenila nakon ugriza i uboda insekata, gdje se može kombinirati sa hidrolatom paprene metvice, redoviti je sastojak prirodnih pripravaka za liječenje hemeroida i proširenih vena. Izvrstan je za njegu masne kože sa proširenim porama, ali i za njegu starije, zrele kože, pogotovo u kombinaciji sa hidrolatima smilja ili bušina. Službeno je odobren od ESCOP-a kao lijek za regeneraciju kože.

KAMILICA, RIMSKA
Hidrolat rimske kamilice je hidrolat izbora za njegu novorođenčadi – iznimno je blag, smiruje osipe, crvenilo i nadraženost kože; može se koristiti za njegu nadraženih bradavica kod dojenja, i kao prevencija soora. Koristi se za obloge za oči (uz hidrolate različka, njemačke kamilice i mirte kt. cineol) u slučajevima, prenadraženosti, alergija , crvenila, upala i umora očiju. Koristi se za njegu osjetljive kože sklone alergijama, kod rosacee, ekcema, psorijaze, akni, opekotina i crvenila. S obzirom na nizak pH, i shodno tome jaku adstrigentnost, ne treba ga dugo koristiti nerazrijeđenog na jako suhoj koži. U kombinaciji sa nerolijem izvrstan je za njegu masne kože, sa geranijom ili bušinom za njegu suhe kože, dok sa hamamelisom čini izvrsnu kombinaciju za njegu zrele kože.

LAVANDA
Hidrolat lavande idealan je za njegu gotovo svih tipova kože, zbog uravnotežene pH vrijednosti (5.6-5.9). Djeluje regenerativno, pročišćavajuće, rashlađujuće; pomaže kod uboda insekata; idealan je kao sprej za osvježavanje lica tijekom ljetnih vrućina, pomaže kod opekotina nakon sunčanja, pogotovo u kombinaciji s hidrolatom paprene metvice.  Izvrstan je za njegu osjetljive kože, kao i kod akni i drugih upalnih stanja kože. Nakon depilacije ga možemo kombinirati s hidrolatom lovora, u svrhu spriječavanja infekcija i crvenila kože. Skupa sa hidrolatom smilja izvrsno djeluje na spriječavanje urastanja dlaka. Nanešen na kožu sa hidrolatom hamamelisa, prije kreme za sunčanje, pomaže u održavanju vlažnosti kože tijekom izlaganja suncu i spriječava oštećenja uzokovana vjetrom i visokom temperaturom.

MATIČNJAK
Hidrolat matičnjaka je vrlo blag i nježan hidrolat, pa se koristi i za njegu novorođenčadi. Djeluje protuupalno i jak je antioksidans, pa se koristi kod ekcema, dermatitisa, nadraženosti kože, opekotina, kao i za njegu uhe, zrele kože. Zbog antivirusnog djelovanja, koristi se kao oblog kod herpesa.

METVICA, PAPRENA
Hidrolat paprene metvice djeluje protuupalno, rashlađujuće, pa je izvrstan za ljetnu njegu kože, nakon sunčanja, kod opekotina, ugriza komaraca i insekata, kod svrbeža i alergijskih reakcija kože, akni. Čest je sastojak vodica za ispiranje usta.

MIRTA KT. CINEOL
Hidrolat mirte cineol potiče cirkulaciju u koži i obnovu stanica, a djeluje i protuupalno. Koristi se u oblozima za oči za tretiranje alergijskih upala očiju, kao i kod crvenih i umornih očiju.

MRKVA, SJEME
Hidrolat sjemena mrkve blag je duretik, oralno uzet pomaže čišćenju jetre. Smiruje kožne iritacije, upale i smanjuje oštećenja, stoga svoju primjenu ima u tretiranju ekcema i psorijaze. Hidrolat izbora je za njegu kože nakon dermoabrazije ili jakih kemijskih pilinga.

NEROLI
Hidrolat nerolija je svakako na prvom mjestu kad govorimo o redovitoj njezi masne  kože, kao i osjetljive i nadražene kože.  Treba izbjegavati njegovu upotrebu na suhoj koži, ili ga dodavati do 20% u mješavine.

RAZLIČAK
Klasik za njegu svih tipova kože. Hidrolat različka djeluje antiinfektivno, baktericidno, protuupalno, adstrigentno; blagi je diuretik. Izvrstan je kao oblog za umorne i iritirane oči (uz rimsku i njemačku kamilicu i mirtu kt. cineol). Hidrolat izbora je za njegu zrele, suhe, dehidrirane i osjetljive kože. Oblozi od hidrolata različka i bušina iznimno učinkovito djeluju na smanjene finih bora oko očiju i toniziranje kože. Može se miješati i sa šamponima kako bi se kosi vratio sjaj. Ima primjenu i u skidanju visoke tjelesne temperature, pogotovo kod novorođenčadi.

RUŽA
Hidrolat ruže koristi se za njegu zrele, dehidrirane, stanjene i umorne kože. Izvrstan je ovlaživač i kao takav koristan za njegu svih tipova kože kojima nedostaje vlage. U kombinaciji sa hidrolatom bušina dobro djeluje protiv bora.

RUŽMARIN kt. VERBENON
Hidrolat ružmarina kt. verbenon pogodan je za njegu gotovo svih tipova kože; smiruje iritacije, pročišćava kožu, tonizira tkivo,djeluje regenerativno. U kombinaciji sa hidrolatom nerolija idealan je za njegu masne , nečiste kože; ako ga koristimo sa smiljem, različkom i hamamelisom, imamo tonik za zrelu, izboranu kožu.

SMILJE
Hidrolat smilja djeluje protuupalno, pojačava apsorpciju hematoma, potiče zarastanje rana i ožiljaka, reducira otkline. Snažno regenerira stanice kože i pojačava protok krvi. U njezi kože je idealan za osjetljivu i umornu kožu; za njegu zrele kože ga kombiniramo sa hidrolatima sjemena mrkve, hamamelisa, bušina; u njezi osjetljive kože kombiniramo ga sa rimskom kamilicom, hamamelisom, stolisnikom.

TIMIJAN KT. LINALOL
Hidrolat timijana kt. linalol izvrstan je za njegu normalne do masne kože sklone bakterijskim upalama i aknama , kao i za gljivična oboljenja kože. Vlaži sve tipove kože. U kombinaciji sa hidrolatima nerolija i bušina iznimno je dobar za njegu kože s proširenim porama. Izvrstan je za losione poslije brijanja, te u oblozima za oči kod ječmenca kao i bakterijskih i virusnih infekcija.

Broj komentara: 5:

  1. Zanimljivo.
    Ja tražim hidrolate domaćeg proizvođača. Ako imaš neke proporuke - javi :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hidrolati se mogu kupiti preko www.terra-organica.hr, no cijena im je za moj ukus malo paprena tako da sam odustala od kupovine.
    Hvala što si me podsjetila da sam izostavila jedan najbitniji detalj u ovom članku...postupak izrade hidrolata.
    U nekom od slijedećih članaka ću zasigurno proči taj proces. Jednostavno je.

    OdgovoriIzbriši
  3. Htjela sam pisati o procesu izrade hidrolata te eteričnih ulja, no onda sam odustala naišavši na jednu zanimljivu radionicu u kojoj možete dobiti sve informacije kako i to kroz praktičnu primjenu ...informacije možete vidjeti na
    http://anias-de-moras.com/

    , ako vas samo zanima kupovina hidrolata domaćeg proizvođaća onda na
    http://fitoaroma.hr/index.php/hidrolati-1.html
    imate mogućnost online kupovine i cijene su pristojne

    OdgovoriIzbriši
  4. e baš ti hvala,
    pa mogla si napisati kako se radi ako možemo išta u kućnoj radinosti!

    OdgovoriIzbriši