Ovo je moj blog....jeeeeeeeee
pisati ću svašta, a na vama je da malo pročitate :)
biti će tu svega ...dosta toga vezano za prirodne preparate za njegu ali za zdravlje, recepata i naravno dobrih ideja,
a na vama je da budete tu.
Večina toga što ću podjeliti ovdje je probrano s nekih saitova ili literature i naravno isprobano :)
U nedoumici ste što napraviti za neku prigodu...malo pročačkajte i možda ćete baš ovdje naći ono što tražite.
Zapravo sigurna sam da će te ovdje naći ono što tražite :)

eeee .... yes, all the other dear visitors from Germany, France, USA, etc. ;) please use the translator




četvrtak, 17. svibnja 2012.

KOPRIVA - čudesan lijek




Kopriva - čudesni lijek

Kad bi se birala kraljica svih livada, šuma i pašnjaka, po svojoj važnosti, kruna bi sigurno pripala - koprivi.
Ova skromna, a istovremeno veličanstvena biljka sa zarežim žaokama na listovima i stabljici, kao da upravo zbog ljudi postoji.
Jer jedino čovjek može kuhanjem koristiti sve blagodati koprive.
Kad ne bi na najmanji dodir isticala iz svojih bodlji otrov bogat mravljom kiselinom i enzimima sličnim zmijskom otrovu, zacijelo od nje već odavno ne bi bilo traga, jer svojim izvanrednim ljekovitim svojstvima i svojom hranjivošću, idealna je hrana svim životinjama.
Za divno čudo, njene bodlje, kuhanjem postanu meke poput svile i dobivaju iscjeliteljsku moć.
Koprivu svi poznajemo i ne treba je posebno opisivati, a ono što ne znamo odnosno negdje smo čuli ali nismo i memorirali,  je to da ona snažno utječe na cijeli organizam i za nju se s pravom može reći da djeluje kao svestrani lijek.

Koristi se kod anemije, reumatizma, bolesti probavnih organa, ateroskleroze, migrene, bubrežnih bolesti...i još bezbroj manjih i većih poremećaja i bolesti.
Kod terapije koprivom, najčešće se koristi svježe iscijeđeni sok mlade koprive, kojim se postižu izvanredni rezultati.
Sok korijena i lista koprive pomiješan s medom u jednakim omjerima znatno olakšava tegobe kod kroničnog bronhitisa.


E pa ako se odlučite u berbu kopriva, evo i nekoliko savjeta i recepata :)

*upotrebljavaju se samo vršci koprive s 6-8 listića
** nikada nemojte koprivu brati uz prometnice ili livade koje su tretirane pesticidima
*** nemojte koprivu kupovati na tržnici ako nemate povjerenja u prodavača da je kopriva ubrana na ne zagađenom terenu



Čaj od koprive
Na jednu čašu vode se stavi jedna vrhom puna čajna žlica koprive (lišća i stabljika).
Vrelu vodu prelijte preko koprive, poklopite i ostavite na 5 minuta. Procijedite i popijte malim gutljajima.   

Tinktura od koprive
U proljeće ili jesen iskopajte korijenje koprive, očistite ga uz pomoć četke (nemojte prati!), sitno narežite i stavite u staklenu flašu.
Prelite sa osamdeset postotnim alkoholom. Ostavite flašu na toplom mjestu 14 dana i povremeno ju protresite. Procijedite kroz filter za kavu, stavite u flaše i čuvajte na hladnom, tamnom mjestu. 

Kupka od koprive
Stavite jednu čašu koprive u veliki lonac i prelijte sa vrelom vodom. Poklopite i ostavite na 10-15 minuta, a zatim procijedite i uljite u kadu sa toplom vodom.  Voda u kadi treba biti ugodno topla, ali nikako ne prevruća. Provedite u kadi 20 minuta. Nakon kupke nemojte se tuširati – samo se lagano obrišite sa ručnikom. Budite na toplom još bar sat vremena.  

Kupka za noge
Uzmite jednu punu šaku korijena koprive i dvije pune šake lišća i stabljika koprive i namočite preko noći u 5 litara hladne vode. Slijedeći dan to zakuhajte i pustite da se ohladi. Ovu otopinu možete koristiti 2 puta kao kupku za noge.

Tretman za kosu
Dvije pune šake svježe ili suhe koprive stavite u lonac sa 5 litara vode. Zakuhajte, isključite vatru i ostavite na 10-15 minuta. Procijedite, ohladite i operite s tim kosu.


Sirup od koprive
25 dkg svježih listova koprive
1 litra vode
1,5 kg šećera
Oprane svježe listove malo nasjeckati i preliti vodom.
Ostaviti poklopljeno da odstoji preko noći (ili oko 12 sati).
Listove izvaditi, sok iz njih dobro protisnuti kroz gazu i vratiti sok u tekućinu u kojoj su se koprive močile.
Tekućinu pomiješati sa šećerom i kuhati do gustoće sirupa.
Spremiti u staklene, dobro zatvorene boce i čuvati na hladnom mjestu.


Stari recept - Žaruša
Na oko 0.5 kg koprive dodaje se 3 - 4 češnja češnjaka i 2 žlice ulja, sol po ukusu
U kipućoj vodi kuhati svježe koprive oko pola sata.
Staviti kuhane koprive u cjedilo da se dobro ocijede. 
Koprivu sitno isjeckati.
Na vrelom ulju pržiti pripremljenu koprivu oko 1-2 minute, uz miješanje. Posoliti prema ukusu.
Bijeli luk koji smo prethodno sitno isjeckali, pomiješa se s gotovom vrućom koprivom i odmah servira.
Može se poslužiti kao prilog uz pire-krumpir i budimo sigurni da imamo jedan izuzetno hranjiv, kompletan obrok. 

Umak od koprive ( kopriva kao špinat)
Vrškove kopriva operite i kratko blanširajte u posoljenoj vodi.
Na ulju ili maslacu kratko propržite brašno, dodajte nasjeckane koprive i zalijte s mlijekom. Kratko prokuhajte i posolite. 

Juha od koprive
Uobičajeno korjenasto povrće za juhu (mrkva, peršin, celer) izrežite na manje komadiće i kratko prepecite na ulju ili maslacu.
Zalijte vodom i dodajte 2 šake vrškova od koprive.
Kuhajte dok korjenasto povrće nije napola mekano, pa posolite, dodajte 2 žlice riže i kuhajte do kraja.

Savijača od kopriva i krumpira
0.5 kg koprive
0.5 kg krumpira
2 dcl vrhnja za kuhanje
malo ulja ili rastopljenog maslaca
domaći ili kupovni listovi za savijaču 

Krumpir skuhati u kori, očistiti i propasirati. Koprive blanširati u malo slane vode, pa ih nasjeckati.
Pomiješati krumpir i koprive s vrhnjem i malo posoliti.
Rasporediti smjesu po listovima i zarolati. Složiti u pleh, preliti rastopljenim maslacem ili uljem i peći na oko 200 stupnjeva.

Pita zeljanica od koprive
0.5kg vrškova koprive
25 dkg svježeg sira
4 jaja
1.5 dcl kiselog vrhnja
3 vrhom pune žlice brašna
4 jaja
malo soli
bijeli luk ( po želji)
prašak za pecivo ( navrh noža)
2.5 dcl mlijeka za preljev
Koprivu kratko blanširati u malo slane vode i sitno nasjeckati.
Jaja sir i vrhnje umutiti, pa ubaciti koprivu, posoliti i dobro promiješati. 
Dodati brašno i po potrebi malo mlijeka, ako je pregusto.
Lim nauljiti i staviti u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva C da se ugrije.
Nasuti smjesu i peći oko 30 minuta. Zaliti s vrućim mlijekom i peći još oko 15 minuta ( u mlijeko možemo dodati žličicu maslaca)

....jednostavno, a opet zdravo i da ne zaboravim besplatno ;)



Nema komentara:

Objavi komentar