Ovo je moj blog....jeeeeeeeee
pisati ću svašta, a na vama je da malo pročitate :)
biti će tu svega ...dosta toga vezano za prirodne preparate za njegu ali za zdravlje, recepata i naravno dobrih ideja,
a na vama je da budete tu.
Večina toga što ću podjeliti ovdje je probrano s nekih saitova ili literature i naravno isprobano :)
U nedoumici ste što napraviti za neku prigodu...malo pročačkajte i možda ćete baš ovdje naći ono što tražite.
Zapravo sigurna sam da će te ovdje naći ono što tražite :)

eeee .... yes, all the other dear visitors from Germany, France, USA, etc. ;) please use the translator




petak, 4. svibnja 2012.

Proljetna njega kože prirodnom kozmetikom



Proljetna njega kože prirodnom kozmetikom





U proljeće se javlja snažnija eliminacija toksina iz tijela, pojačano, fiziološko, ispadanje kose te rast nove kose. Koža je nakon zime suha i pojačano odbacuje odumrle stanice kako bi se obnovila , ponekad izgleda umorno, bez sjaja, slabo hidratizirano i slabo nahranjeno.

Odgovor i pomoć leži u prirodnoj kozmetici koja se bazira na hladno prešanim i nerafiniranim biljnim uljima te eteričnim uljima aromaterapijske kvalitete, bez konzervansa, bez umjetnih boja, mirisa i ostalih aditiva, koja će u vrlom kratkom vremenu postići da vaša koža ponovno dobije sjaj, da bude zdrava, lijepa i njegovana.

Detoksikacija tijela

Bitno je u organizam unositi veće količine vode kako bi koža ostala hidratizirana  a u izmjeni tvari, koja je u proljetno doba izuzetno bitna pokušajte se koristiti onim što nam priroda nesebično pruža.
Biljka izbora kod unutarnjeg čišćenja i pročišćenja kože i jetre je korijen čička a osim čička odličan izbor za detoksikaciju biti će i dvije šalice zelenog čaja  dnevno.

  • Ako se odlučite za korijen čička, preporuča se koristiti ga dekokt ili kao tinktura. Dekokt se priprema tako da se jedna jušna žlica korijena čička prelije sa 250ml vode te se kuha oko pet minuta. Nakon petnaest minuta hlađenja, tekućinu se treba procijediti te popiti nezasleđenu između obroka ili pola sata prije obroka, dva do tri puta dnevno.
  • Tinktura korijena čička je jednostavnija za korištenje. Za uspješnu detoksikaciju potrebno je tri puta dnevno po dvadeset kapi tinkute dodati u 100 ml vode, te piti između obroka ili pola sata prije obroka. Što se tiče vanjske njege kože potrebno je odstraniti stare stanice kože pilingom, potaknuti izmjenu tvari, kožu dobro hidratizirati i nahraniti.

Pilinzi

U proljeće je nužno odstraniti odumrle stanice kože i na taj način potaknuti epidermu na stvaranje novih stanica. Tako vam predstavljamo piling za tijelo od kukuruznog brašna i ulja lješnjaka ili badema. Pripremit će te ga laganim mješanjem navedinih sastojaka, koje se nanose na tijelo te laganim kružnim pokretima umasiraju u kožu te isperu mlakom vodom.

  • Da bi pripremili prirodni piling za lice potrebno vam je oko 10g cvjetova kamilice ili stolisnika ( možete ih kupiti u svim trgovinama zdrave hrane ) koje zatim jako usitnite u električnom mlincu. Nakon toga, biljakama je potrebno dodati 2g biljnog glicerola i te nekoliko kapi  gospine trave  te miješati do fine, lagano tekuće konzistencije. Dobivenom smjesom nježnim, kružnim pokretima nekoliko minuta masirajte lice i isprate toplom vodom.


Maske

Funkcija maski za je izmjena tvari. Odnosno, maske iz kože izvlače toksine, višak masnoće, nečistoću i odumrle stanice a koži daju minerale potrebne za njeno normalno funkcioniranje. Maske se izrađuju od gline a na tržištu se nalazi nekoliko vrsti gline koje su svojim svojstvima prilagođene različitim tipovima kože.
Bijela glina je prilagođena svim tipovima kože- pogotovo osjetljivoj koži i koži sklonoj alergijama a koristi se i kod istanjene i jako isušene kože. Crvena glina se također koristi kod suhe i osjetljive a zelena glina kod problematične i masne kože.
  • Jedna od receptura za pripremu maske:  u 30g gline koja odgovara potrebama vaše kože dodajte 10 kapi ulja gospine trave i 3 kapi eteričnog ulja lavande te lagano dodajte oko 20 do 25 ml hidrolata lavande( cvjetna vodica ) te miješajte sastojke par minuta do konzistencije fine paste.
Takvu masku nanesite na kožu lica, pričekajte dvadesetak minuta da se osuši i tada isprerite pod mlazom mlake vode.


Cvjetne vodice

Hidrolati ili cvjetne vodice su vodeni ostaci koji zaostaju nakon destilacije eteričnih ulja a nose sastavnice biljke koje su topive u vodenom mediju. U aromaterapijskoj upotrebi su samo čisti hidrolati, bez dodatka alkohola ili nekog drugog konzervansa, jer alkohol isušuje kožu. Hidrolati se koriste kao tonici, hidratiziraju kožu, što je vrlo značajno u proljetnoj njezi kože a koriste se prema tipu i specifičnostima vaše kože.
  • Univerzalan hidrolat, prilagođen svim tipovima kože je hidrolat ružmarina. 
  • Osjetljivoj koži gode hidrolati  lavande, kamilice i mirte. 
  • Za njegu masne kože koriste se hidrolati širokolisne lavande i nerolija a za njegu suhe kože hidrolat sjemena mrkve i ruže. 
  • Kod zrele kože, za lagano zatezanje bora i regeneraciju mogu se koristiti hidrolati smilja i bušina, 
  •  a kod problematične kože i one sklone aknama dobro je primijeniti hidrolat čajevca, timijana ili hidrolat lovora.
Tonik se pripravlja tako da na 90ml hidrolata prilagođenog vašem tipu kože stavite 2g biljnog glicerola i 10ml soka aloe vere. Sastojci se dobro pomiješaju i čuvaju u tamnoj, staklenoj bočici na hladnom mjestu. Tonik nanosite do dva puta dnevno, najbolje ujutro te prije spavanja.


Ulja za njegu kože tijela i lica

Pri spomenu ulja, ljudi često pomisle da će im na koži ostati masni sjaj i da će se ulja sporo upijati u kožu za što, pri brzom tempu kakvim živimo, nitko nema vremena. Međutim, kada se radi o hladno prešanim i nerafiniranim biljnim uljima- može se reći da se tu radi o čistoj predrasudi.
Hladno prešana i nerafinirana ulja lako prodiru kroz slojeve kože i koža ih prepoznaje i brzo ugrađuje u svoju strukturu za razliku od derivata nafte ( vazelina i parafina) koji se zadržavaju na površini kože ili biljnih ulja koja su rafiniranjem izgubila hranjiva i ljekovita svojstva.
U proljetnoj njezi ćemo posegnuti za laganijim, prozračnijim i brzoupijajućim, a opet, takvim uljima koja će koži dati dovoljno hrane za razliku od zimske njege gdje se koriste „teža“ i sporoupijajuća ulja kako bi se koža zaštitila od vanjskih utjecaja.

Recepture za izradu ulja njegu kože tijela
  • Ulje za normalnu i suhu kožu tijela pripremiti ćete tako da u 50 ml ulja od suncokreta dodate 50 ml ulja od badema. 25 kapi eteričnog ulja od lavade. Tekućinu lagano miješajte te nanosite na cijelo tijelo nakon tuširanja.
  • Za masnu kožu tijela ulje ćete pripremiti tako da u 50ml ulja lješnjaka dodate 50ml ulja od makadamije te 50 kapi eteričnog ulja od timijana. 
Recepture za izradu ulja za njegu kože lica
  • Ulje za normalnu kožu napravite od 20ml ulja makadamije, 10ml ulja badema, 5 kapi eteričnog ulja ružmarina te 5 kapi eteričnog ulja palmarose. 
  • Za suhu kožu lica ulje napravite od 20ml ulja badema, 10ml ulja pšeničnih klica te 5 kapi eteričnog ulja sjemena mrkve. Ulja se mogu koristiti za svakodnevnu njegu kože lica, ujutro i uvečer. Ova ulja, s obzirom da ne sadrže konzervanse ni druge aditive, mogu se koristiti i za njegu područja oko očiju.
i na kraju...ahhh... :( 
 pitate se a gdje ću to sve nabaviti 
malo sam čačkala i iskopala, na 
http://www.terra-organica.hr/index.php?dispatch=categories.catalog
možete putem online kupnje nabaviti sve potrebno iz udobnosti svog doma :)

Uživajte u spravljanju malih delicija za svoju kožu  
  • jedini je problem što robu isporučuju jedino na području RH ...




Nema komentara:

Objavi komentar