Jednom prilikom svratila sam u jednu pekarnicu u Schiu, oduševila me raznovrsna ponuda slatkih zalogajčića..i dan danas kao da osjetim taj puni slatki okus koji sam osjetila tom prilikom.
eto :).....bacila se na potragu i nešto sam našla, po svemu sudeći nešto slično onom u čemu sam tada uživala.
Košarice s voćem
Prhko tijesto (za lim od 22cm)
17 dkg brašna (ako imate – za prhka tijesta)
6 dkg štauba
malo soli
11 dkg masla
1 veći žutanjak
1) Pomiješajte brašno, štaub i sol pa mu dodajte maslac narezan na kockice i vrhovima prstiju lagano mijesite sve dok ne dobijete nešto nalik mrvicama2) Zatim dodajte žutanjak i izradite tijesto tako da dobijete homogenu smjesu3) Stavite barem na pola sata u hladnjak4) Ugrijte pećnicu na 180°C i namastite lim4) Obložite ili veliki kalup ili male kalupiće tijestom i pecite cca 35min
Napomena: ako želite čokoladnu verziju, dodajte žličicu- dvije kakaa u prahu na samom početku kad miješate brašno i štaub
Za pekarski kremu:
4 dkg gustina
10 dkg štauba
5 dcl mlijeka
1 šećer vanilija
3 žutanjka
2,5 dkg maslaca
1) U jednoj posudi pomiješajte gustin, 3 dkg štauba, mlijeko i šećer vaniliju pa stalno miješajući na varti pustite da provri2) Mikserom 3 minute tucite žutanjke s ostatkom šećera pa im dodajte pola čaše mlijeka i dobro izmiješajte. To će ugrijati žutanjke, a zatim sve zajedno ulijte u ostatak mlijeka i stavite na vatru3)Neprestano miješajte sve dok se ne počne zgušnjavati i dok ne provre (bitno je stalno miješati prolazeći kuhačom po dnu da se ne bi zalijepilo za posudu)4) Maknite s vatre i kad se malo prohladi dodajte maslac narezan na listiće pa promiješajte dok sve ne postane homogeno 5) Pustite da se ohladi i povremeno promiješajte
Pustite da se ohladi i tijesto i krema pa preko tijesta prelijte kremu i dodajte narezane jagode (ili neko drugo voće). Po želji možete na vrh staviti preljev za kolače ili ako više volite jednostavniji izgled, ne treba vam ništa preko.
Nema komentara:
Objavi komentar